Het tuinseizoen is losgebarsten. Planten, snoeien, wieden, bemesten, water geven, het terras en balkon inrichten… je kunt buiten fijn aan de slag. Laat je bij het zoeken naar ideeën voor de inrichting eens inspireren door de tuintrends van 2015: ‘Unexpected Wild’, ‘Eco Luxe’ en ‘The Happy Life’. Een beetje wild en natuurlijk, rustig en luxueus of vrolijk en kleurrijk. Welke stijl past het best bij jou?

Unexpected Wild

De tuin volgens de trend ‘Unexpected Wild’ heeft een wat verwilderde uitstraling. Alsof de natuur zijn gang gaat en alsof er geen regels zijn. Planten lijken zich spontaan in de tuin te hebben gevestigd. Ze bloeien met blauwe en witte bloemen en hebben groen, groengrijs en blauwgrijs blad. In deze trend zie je veel basismaterialen met een natuurlijke of verweerde uitstraling zoals hout, geoxideerd metaal, natuursteen en ruw beton. De trendkleuren zijn naturel (zowel licht als donker) en deze worden gecombineerd met oker, terratinten, grijsblauw en vergrijsde zeegroenen. De tuin heeft een lokale en landelijke beplanting waarin je kunt genieten van de natuur zoals deze bedoeld is. Planten die hier goed bij passen zijn siergrassen, hortensia, passiebloem, (klim)rozen en zomerbloeiers als Petunia en Verbena. Ook eten uit de natuur heeft zijn plekje in deze tuin.

unexpected_life_1 - kopie unexpected_life_2 - kopie

 

Eco Luxe

Een milieuvriendelijke en natuurlijke tuin met comfort, dat is de trend ‘Eco luxe’ in een notendop. De strakke lijnen in de tuin worden verzacht door de beplanting. Vooral witbloeiende planten passen bij deze tuintrend en ook het blad speelt een belangrijke rol. Dat kan glanzend zijn en ‘hard’ ogen of juist heel zacht en aaibaar. Witte bloeiers die goed passen binnen deze trend zijn pluimhortensia’s en rozen. Hebe en Toscaanse jasmijn zijn planten met glanzend blad en Plectranthus, ezelsoor en olijf hebben zacht grijsgroen blad. Hout, natuursteen en andere gerecyclede materialen worden in deze trend gecombineerd met beton, metaal en keramiek. De natuurlijke basiskleuren van heel licht tot donker worden afgewisseld door mintgroen en okergeel. Metallic en goudtinten geven luxe accenten.

tuintrends_eco_lux_zomer - kopie tuintrends_eco_lux_zomer_1 - kopie

 

The Happy Life

Het leven is een groot feest en dat mag met elkaar ook in de tuin gevierd worden. Zachte en felle tinten worden naar hartenlust met elkaar gecombineerd. Verschillende planten en bloemen vormen een bonte mix. In deze tuin mogen de bloemen worden geplukt en dat geldt natuurlijk ook voor smikkelplanten als aardbeien en bessen. De gebruikte materialen zijn heel divers en vooral praktisch van aard. Gladde kleurrijke materialen zie je op een verrassende en speelse manier terug. De planten staan bijvoorbeeld in vierkante plantenbakken van (gerecycled) kunststof of draadmanden van metaal. Planten die goed passen binnen de trend ‘The Happy Life’ zijn: Mandevilla, Fuchsia, Petunia, roos, zonnebloem, aardbei, rode bes en ander kleinfruit.

tuintrends_happy_life_02 - kopie tuintrends_happy_life_03 - kopie

Achtergrond

Er komt weer langzaam een positieve sfeer in onze samenleving. We staan daardoor meer open voor vernieuwingen en leggen het accent op fellere kleuren. Ook zoeken we onderscheidende producten waar we echt blij van worden. Bij dit positieve gevoel hoort dat we meer openstaan voor samenwerking want dan kunnen we elkaar versterken. Participeren, met z’n allen de schouders eronder zetten en het samen beter maken voor mens en natuur, zijn de voornemens die passen bij deze tijd. Deze ontwikkeling in onze samenleving vertaald zich in drie belangrijke trends: ‘Unexpected Wild’, ‘Eco Luxe’ en ‘The Happy Life’.

Meer inspiratie en informatie over tuinplanten vind je op www.mooiwatplantendoen.nl.