‘Snoeien doet groeien’ geldt zeker voor de liguster! Een flinke snoeibeurt doet deze haag heel goed. Zelfs vanaf 50 cm zal de liguster weer snel omhoog groeien. De kale onderkant zal, zodra er zonlicht bij kan, weer groen worden. Door regelmatig te snoeien, blijft de liguster compact en vol, wat zorgt voor een mooie, dichte haag die privacy biedt en er verzorgd uitziet.

 

Frambozen, bramen en aalbessenstruiken

Frambozen-, bramen- en aalbessenstruiken kun je het beste na de oogst terugsnoeien. Dit komt het vruchtdragen volgend jaar ten goede. Snoei de takken die hebben gedragen daarom weg. De rest van de plant kan teruggesnoeid worden tot 120 cm. Door deze struiken goed te onderhouden, zorg je ervoor dat ze gezond blijven en elk jaar weer volop vruchten dragen.

 

Waarom snoeien belangrijk is

Snoeien is essentieel voor de gezondheid en groei van planten. Het verwijdert dode of zieke takken, stimuleert nieuwe groei en kan de vorm en grootte van de plant beheersen. Voor fruitstruiken zoals frambozen, bramen en aalbessen is snoeien cruciaal om een goede oogst te garanderen. Door de oude takken te verwijderen, krijgen de nieuwe scheuten meer ruimte en licht, wat resulteert in grotere en sappigere vruchten.